01.02.2013 Haastattelu ← Takaisin

Ikä on vain luku

Elämäniloinen Pirkko Salomaa on tehnyt 41 vuoden pituisen työuran kaupunkisuunnitteluvirastossa, jossa hän on toiminut piirtäjänä, Pirkko Salomaasuunnitteluavustajana ja työsuojelupäällikkönä. Piirtäjän uransa hän aloitti jo vuonna 1964 Hangossa, eli täyden 50 työvuoden rajapyykki jäi vain pari vuotta vajaaksi. Pirkko oli riemuissaan, kun eläkelainsäädäntö muuttui ja tuli mahdollisuus jatkaa töissä eläkeiän yli. ”Oli itsestään selvää, että jatkan 68-vuotiaaksi. Minulla ei ole muita sitoumuksia ja tykkään tehdä töitä. Olen jatkanut ihan samalla tavalla, koska ikähän on vain luku. Tämä on sopinut minulle erinomaisesti.” Eläkkeelle jäätyäänkin Pirkko aikoo pysyä aktiivisena, esimerkiksi tekemällä vapaaehtoistöitä.

On tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan. Pirkkoa auttoi 2004–2005 pidetty vuorotteluvapaa. ”En ollut tajunnut, että olin niin väsynyt.” Vuodesta 2008 lähtien hän toimi puolet työajasta neljän viraston työsuojelupäällikkönä ja hoiti puolet ajasta suunnitteluavustajan tehtäviä. ”Kun virastoryhmään tuli viides virasto vuonna 2010, sanoin työnantajalle, että haluan tehdä jompaakumpaa työtä täysipäiväisesti. En enää jaksanut tehdä kahta työtä yhtä aikaa.” Pirkko on tehnyt keväästä 2012 lähtien neljäpäiväistä työviikkoa. ”Ikä alkaa tuntua ja mielelläni teen yhden päivän kevennettynä. Näinhän työtä sopeutetaan jaksamiseen.”

Hän on kokenut työnsä antoisana. ”Suunnitteluavustajan tehtävissä projekteissa oli tekemisen meininki. Myös työsuojelupäällikön työ on ollut tosi mielenkiintoista. Olen tykännyt valtavasti ja kehittynyt ihmisenä. Uusi työ on tehnyt hyvää minulle. Lisäksi hyvä työnantaja ja työyhteisö kantavat. Jo yli 30 vuotta sitten osattiin paluun tuki eikä minua ei unohdettu parilla pitkällä sairaslomalla yksin sängyn pohjalle.”

Pirkko on siirtänyt tietämystään seuraajalleen Jasi Kuokkaselle seuraajamallin avulla. ”Jasi aloitti jo työsuojelupäällikkönä. Nyt toimin vanhempana asiantuntijana. Tehtävien siirto on samalla irtoamista ja luopumista. Jään eläkkeelle tyytyväisenä. Tunnen tehneeni osani työelämässä.”

Teksti: Emmi Korvola

Kuva: Teina Ryynänen


← Takaisin