05.02.2013 Haastattelu ← Takaisin

Osittainen hoitovapaa auttaa arjessa

Kotisairaalassa työskentelevä sairaanhoitaja Kristiina Kibin sai esikoisensa elokuussa 2010. Kristiina KibinLapsen synnyttyä hän on hyödyntänyt osittaisen hoitovapaan mahdollisuutta parilla eri tavalla. Ensin hän teki 36 %:n työaikaa. Lapsen kasvettua hän on noudattanut 75 %:n työaikaa. Hän on ajatellut palata normaaliin työaikaan ensi syksynä, kun lapsi on 3-vuotias.

”Osittainen hoitovapaa on sopinut minulle kaikin puolin tosi hyvin. Kun ehdotin sitä esimiehelleni, hän suhtautui siihen heti myönteisesti. Työkaverit ovat olleet ihanan ymmärtäväisiä ja joustavia, vaikka työyhteisössämme on muitakin lyhennettyä työaikaa tekeviä sairaanhoitajia. Kaikki ovat sisäistäneet systeemin edut”, kertoo Kristiina.

”Työmme on itsenäistä. Käymme alueemme potilaiden kotona hoitamassa heitä. Päivään voi mahtua niin infektio-, kipu- kuin saattohoitoakin. Kun menee toisen ihmisen kotiin, pitää olla samaan aikaan nöyrä ja vahva. Potilaat tai heidän omaisensa voivat joskus olla ahdistuneita. Pitää olla herkkyyttä, jotta osaa sanoa tietylle ihmiselle juuri oikeat sanat. Aluksi esimerkiksi kuoleman kohtaaminen tuntui haastavalta”, Kristiina sanoo. ”Kokemus, koulutukset ja keskustelut asian hyvin tuntevan lääkärin kanssa ovat kuitenkin tehneet asiasta helpomman ja luonnollisen.”

”Minusta on upeaa, että työnantaja huomioi elämäntilanteeni näin hienosti. Vaikka olen entisenä parturi-kampaaja-yrittäjänä tottunut kovaan työhön, tarvitsen nyt aivan toisenlaista voimaa. Koska lapsemme on vilkas, hänelle tekee hyvää olla tarhassa. Sillä aikaa, kun hän kuluttaa energiaansa siellä, minä kerään sitä itselleni esimerkiksi ulkoilemalla, nukkumalla tai lukemalla. Teen myös kotityöt sillä välin. Sitten, kun lapsi tulee tarhasta, minulla on taas aikaa hänelle. Ilman osittaista hoitovapaata en jaksaisi tehdä töitäni yhtä hyvin. Jatkaisin sitä pidempäänkin, jos se olisi taloudellisesti mahdollista”, toteaa Kristiina.

Teksti: Katariina Ponteva


← Takaisin