01.02.2013 Haastattelu ← Takaisin

Etätyö tarjoaa työrauhaa ja tukee jaksamista

Leena Mattheiszen toimii johtavana työmarkkinalakimiehenä henkilöstökeskuksessa. Hän on tehnyt jo kolmentoista vuoden ajan yhden päivän viikossa etätyötä. Leena asuu Hausjärvellä, josta kertyy työmatkaa Helsinkiin 90 kilometriä, ja matkoihin kuluu vajaa kolme tuntia päivässä. Leena Mattheiszen

”Tärkeintä etätyössä on työrauha, sillä työpaikalla on sen verran vilkasta, että keskittymistä vaativat asiat katkeavat vähän väliä puhelinsoittoihin, kyselyihin ja palavereihin. Etätyö auttaa työssä jaksamista, kun tietää, että joka päivä ei tarvitse nousta aikaisin ja laittautua lähtemään”, Leena kertoo. Yksi etäpäivä tuntuu hänestä sopivalta, koska siinä ei putoa kärryiltä työpaikan tapahtumista eikä ehdi vieraantua työtovereista.

Etäpäivän työskentelyä voi myös rytmittää oman tarpeen mukaan. ”Jos päivällä käyn hoitamassa omia asioita, jatkan etätyötä illasta. Se onkin ainut mahdollisuus, koska muina päivinä virastot ym. ovat täällä töistä palattuani jo kiinni.”

Osa Leenan työtehtävistä on etätyöksi sopivaa ajatus- ja kirjoitustyötä. ”Etätyösopimus perustuu luottamukseen ja työskentelenkin varsin itsenäisesti, kuitenkin esimieheni valvonnassa. Työnantaja on järjestänyt matkapuhelimen ja kannettavan tietotokoneen, jolla pääsee suoraan käsiksi samoihin aineistoihin kuin työpaikan tietokoneelta. Sopimukseen kuuluu, että olen virka-aikana kännykästä tavoitettavissa.”

”Etätyö vaatii jonkin verran suunnittelua. Työpaikalla mietin etukäteen, mitkä työt teen etätyössä ja kokoan siihen liittyvät paperit mukaan. Suunnitelmat menevät kuitenkin välillä uusiksi, kun tulee uusia kiireellisiä työtehtäviä.”

Teksti ja kuva: Emmi Korvola


← Takaisin