05.02.2013 Haastattelu ← Takaisin

Työn rikastaminen rikastaa elämää

Armenialainen Edmon Dolaian on Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen IT-palvelupäällikkö. Suomessa hän on ollut kaksikymmentäEdmon Dolaian vuotta. Kaupungille hän tuli töihin vuonna 1999, kun hän sai oppisopimuskoulutuspaikan kulttuurikeskus Caisasta. Sen jälkeen hän on jatkuvasti päivittänyt osaamistaan. Viimeisimpänä todisteena on IT-tradenomin tutkinto kolmen vuoden takaa. Tulevaisuuden haaveissa on MBA-tutkinto.

Oman työnsä ja samalla elämänsä rikastamisessa Edmon on ollut yhtä toimelias kuin opiskeluissaan. Suomeen tultuaan hän on ollut vain 8 kuukautta työttömänä. Täällä olleessaan hän on ehtinyt tehdä niin isältään perimäänsä verhoilijan ammattia kuin ruokaa rakastavana leipurin ja kokin työtä. Hänellä on kotimaastaan kirjanpitoalan tutkinto, mutta sitä hän ei ole pystynyt hyödyntämään täällä.

Ennen Suomeen tuloaan hän palveli myös 10 vuotta armeijassa. Sieltä saatua pääomaa hän on käyttänyt oman työnsä ohessa tekemissään turvallisuus- ja työsuojelutehtävissä. Hänen mielestään mikään työ ei ole arvotonta, vaan kaikilla tehtävillä on oma tärkeä merkityksensä. Kaikesta myös oppii.

”Pidän liikkuvasta ja haasteellisesta työstäni, missä ei ole heti valmiita vastauksia kaikkeen. Monipuolisesti asioista kiinnostunut ja oma-aloitteinen ihminen pärjää aina. Ne ovat elintärkeitä taitoja erityisesti maahanmuuttajille. Tajusin nopeasti, ettei tässä maassa selviä osaamatta kieltä”, Edmon muistelee. ”Siksi opettelin suomen kielen niin hyvin, että pystyin nopeasti omaksumaan uuden, kiinnostavan ja 1990-luvun lopulla nousussa olleen IT-maailman suomenkielisten kanssa samoissa ryhmissä. ”

”Minusta on olennaista, että elämässä on tavoitteita. Kaikki ei aina ole kivaa, pettymyksiä tulee varmasti. Jos ihminen haluaa tavalla tai toisella kehittää itseään, on tärkeää, että siihen kannustetaan. Koen saaneeni esimiehiltäni vahvaa tukea tavoitteideni saavuttamisessa”, Edmon sanoo.

Teksti: Katariina Ponteva


← Takaisin